Okuma Süresi 2 dk, Başak Aşkan
” İnsan Zihni Sıklıkla Geçmiş ve Geleceğe Gider, Geçmiş ve Gelecekte Yaşayan Bir Zihin ise Mutsuz Bir Zihindir. ” Zümra Atalay
Mindfulness: Bilinçli Farkındalık
Mindfulness, bir yaşam biçimi olarak Budist felsefesine dayanır. Artık dünyanın her yerinde olmasıyla birlikte modern psikolojide de, bilimsel araştırmalarda da yerini almış durumdadır. Popüler dünyada, politikada, uluslararası şirketlerde de motivasyonu ve dayanıklılığı arttırmak için mindfulness uygulaması günden günde artıyor.

Peki nedir bu ‘Mindfulness’?
Geçmişi yargılamadan, geleceği düşünmeden, şu anda neler olduğuna dikkat etmek, bu dikkatin farkına varmak ve farkına varılan şeyleri açık, nazik ve şefkatli bir yaklaşımla kabul etmek diyebiliriz. Nefes farkındalığıyla başlayan ‘Mindfulness’ pratiğinde, bedeni gözlemlemeye, duygulara ve zihne odaklanılır. Zihin kontrolü kaybettiğinde tekrar nefes izlenir ve beden-zihin bütünlüğü sağlanır.
Düşüncelerde Mindfulness
Düşünceler durmaz, durdurulamaz. Onları anlamak ve onların farkına varmak için ilk başta iletişim kurmak gerekir. Genel olarak, meditasyon denildiğinde herkesin düşündüğü şey düşüncelerden uzaklaşmak ve onları durdurmak oluyor; fakat her zaman bunun mümkün olmayacağını söylemek istiyorum. Burada önemli olan şey, düşüncelerden kurtulmak değil, onları gözlemleyip, onlarla yaşamayı öğrenmektir.
Düşündüğün olayın bedeninde fiziksel olarak bıraktığı etkiyi gözlemlediğiniz zaman şimdiki anda kalabilir ve o istenilen iletişimi sağlayabilirsiniz.
Duygularımızda Mindfulness
Kötü ve asla geçmeyecekmiş gibi gelen duygularla baş etmeye çoğumuz zorlanıyoruz. Bu zorlayıcı ve istenmeyen duygulardan kaçınmak ve görmezden gelmek ise ilerde problemlere yol açmaya neden olabilir. Burada önemli olan o duyguları algılayıp onlarla başa çıkmayı ve kabullenmeyi öğrenmektir.
Düzenli yapılan ‘Mindfulness’ uygulamalarıyla birlikte şimdiki ana odaklanarak daha huzurlu ve sakin hissedebilir, daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.

Öz-Farkındalık ile Daha Sağlıklı Bir Yaşam
Mindfulness’ın yararlarına gelecek olursak:
- Hipertansiyon riskini ve kan basıncını azaltarak dolaşım sistemini geliştirir.
- Bağışıklık sistemini geliştirir (1).
- Duygusal zekayı geliştirir (2).
- Yaşlanmayı azaltır (3).
- Fiziksel ve ruhsal dayanıklılığı arttırırken, dürtüsel tepkileri azaltır ve yaratıcılığı geliştirir (4).
- Öz-farkındalık, empati, dikkat ve irade gibi beyinle ilgili fonksiyonları olumlu yönde etkiler (5).
Beyindeki stres hormonu üreten alanları dengeler ve öğrenmeyle alakalı alanları geliştirir (5). - Kaygı, stres, tükenmişlik ve depresyonla baş etmeye yardımcı olur (6).
- Madde kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi bağımlılığa neden olacak davranışları azaltır (7).
- Fibromiyalji sendromu ve sırt ağrısı gibi kronik rahatsızlıkları azaltır (8).
KAYNAKLAR:
1. Atalay, Z., 2018, Mindfulness: Şimdi ve Burada, Bilinçli Farkındalık. Psikonet Yayınları.
2. Brown, K.B., Ryan, R.M., 2003; Lykins, E.L.B., Baer, R.A., 2009. The benefits of being present: Mindfulness and its role in psychological well-being, Journal of Personality and Social Psychology, 84(4), 822-48; Lykins, Emily, L.B., Baer, Ruth, A., 2009. Psychological Functioning in a Sample of Long-term Practitioners of Mindfulness Meditation, Journal of Cognitive Psychotherapy, 23(3), 226-41.
3. Epel, E., ve ark., 2009, Can Meditation Slow Rate of Cellular Aging? Cognitive Stress, Mindfulness and Telomeres. Annals of the New York Academy of Sciences, 1172(1), 34-53; Longevity, Regeneration, and Optimal Health Integrating Eastern and Western Perspectives, 34-53
4. Jha, A. ve ark., 2007. Mindfulness training modifies subsystems of attention. Cognitive Affective and Behavioral Neuroscience,7, 109-19; Tang, Y., and ark.,2007. Short-term meditation training improves attention and self-regulation. Proceedings of the National Academy of Science (US), 104(43); McCracken, L.M., Yang, S., 2008. A contextual cognitive-behavioral analysis of acceptance, mindfulness and values-based action, Rehabilitation Psychology, 53, 479-85; Ortner, C.N.M., ve ark., 2007; Brefczynski-Lewis, J.A., 2007. Neural correlates of attentional expertise in long-term meditation practitioners, Proceedings of the National Academy of Sciences(US), 104 (27), 114483-8.
5. Tang, Y., ve ark., 2007. Short-term meditation training improves attention and self-regulation, Proceedings of the National Academy of Sciences, 104, 17152-6.
6. Ivanowski, B, Malhi, G.S., 2007. The psychological and neuropsychological concomitants of mindfulness forms of meditation, Acta Neuropsychiatrica, 19, 76-91; Shapiro, S.R. ve ark., 2008. Cultivating mindfulness:effects on well-being, Journal of Clinical Psychology, 65(7), 840-62; Shapiro, S.R. ve ark., 1998. Effects of mindfulness-based stress reduction on medical and premedical students, Journal of Behavioral Medicine, 21, 581-99.
7. Hölzel, B.K., ve ark., 2008. Investigation of mindfulness meditation practitioner with voxel-based morphometry. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 3, 55-61; Lazar, S., ve ark., 2005. Meditation experience is associated with increased cortical thickness, Neuro Report, 16, 1893-7; Luders, E.,and ark., 2009. The underlying anatomical correlates of long-term meditation: Larger hippocampus and frontal volumes of gray matter, Neuroimaging, 45, 672-8.
8. Morone, N.E. ve ark., 2008, ”I Felt Like a New Person.” The Effects of Mindfulness Meditation on Older Adults With Chronic Pain: Qualitative Narrative Analysis of Diary Entries. The Journal of Pain, 9(9), 841-848.
Bir Cevap Yazın