Okuma Süresi 3 dk, Ayşe Selen Sim
NE ANLAMA GELİYOR?
Metta kavramı şefkat, nezaket, sevgi, dostluk, merhamet hatta arkadaşlık ve destek kelimeleri ile ifade bulur. Dilimize tam çevirisi yapılamadığından, İngilizcedeki “love kindness” ifadesinin en yakın karşılığı olan “şefkat” kelimesi ile Türkçe’ye yerleşmiştir.
Bhavana ise geliştirmek, işlemek ve yetiştirmek anlamlarına gelmektedir. İngilizce çeviri metinlerde “development” olarak geçmektedir. Bahavana’nın uygulanması 5 alanda yaygın olarak görülür;
- Şefkat
- Sevinç
- Huzur ve Sükun
- Kirlilik
- Merhamet

NASIL YAPILIR?
Metta Bhavana; sadece kolaylıkla kabul ettiğimiz ve sevdiğimiz özelliklere, içinde rahat ettiğimiz durumlara yönelmez. İletişimde ve kabulde zorlandığımız, çatışmalar yaşanan alanları da kapsar. Onaylamadığımız varoluşlar içinde kendimize alan açmamızı ve bu vesile ile derin bir yüzleşme içine girmemizi sağlar. Bu nedenle başlaması görece zor ama bir o kadar da etkisi çarpıcı bir çalışmadır. Ayrıca nicelik olarak üzerinde en çok bilimsel araştırma yapılan meditasyon çeşididir.
Metta Bhavana; öncelikli olarak kendimizden başlayarak, aşağıdaki sırayla aşama aşama şefkati genişletmeyi araştırır.
- 1.Aşamada; Kendimiz
- 2.Aşamada; Kolaylıkla sevdiğimiz kişi
- 3.Aşamada; Nötr olduğumuz, herhangi bir his beslemediğimiz kişi
- 4.Aşamada; İletişimde zorlandığımız, çatışma yaşadığımız zor bir kişi
- 5.Aşamada; Tüm duyarlı varlıklar
NE İŞE YARAR?
Bu çalışma bireyi sabır, affedebilmek, daha az çatışma, daha fazla uyum, iyi iletişimde derinleşme, irtibatta kalmada kolaylık, duygudaşlık ve ahenk artışı alanlarında destekler. Öfke, kırgınlık, olayları fazla kişisel algılama gibi duygusal yüklerle baş edebilme konusunda da bireyin başvurabileceği bir yöntemdir.
Kendimiz, sevdiğimiz kişi, sevmediğimiz kişi, çatışmalarla bizi zorlayan kişi ve tüm duyarlı varlıklar için ıstırapsız bir dünya dileklerimle.
Bir Cevap Yazın